Frön kan vara det nyttigaste som går
att äta! Varför det då? Jo, varje litet frö innehåller alla de
viktiga ämnen som behövs för att skapa en fullt utvecklad växt.
Detta innebär att de ofta är fullproppade med proteiner, mineraler
och vitaminer koncentrerat i ett litet område. Sen vi insåg hur
nyttiga fröer är har vi försökt att alltid ha dessa fröer
hemma och ofta strö dem över mat, mellanmål och efterrätter:
Solrosfrön: Proteinrika och fulla av nyttiga
B-vitaminer, fetter och mineraler. Supergoda att rosta lätt i
wookpannan och kanske blanda i en sallad eller ha på yoghurt!
Sesamfrön: Mineralrika och vitaminrika och godast
av alla frön! En bra källa till kalcium och magnesium. Passar fint
att mixa ner i smoothies och gör sig bra i grytor med kokosmjölk.
Pumpafrön: Hannas favoritfrön! Supernyttiga!
Extrem mineralrika (innehåller tex mycket järn och kalcium),
fiberrika, proteinrika, innehåller vitamin A och E, viktiga
fettsyror och antioxidanter. Pumpafrön gör dig smart, stark, frisk
och pigg! De är goda att strö både över mat och efterrätter!
Melonkärnor: Bästa alternativet till pinjenötter
(billigare också), med andra ord en passande ingrediens i pesto och
i sallader. Innehåller nyttiga fetter och är protein- och
vitaminrika.
Linfrön: Håller igång magen och är bra för
hjärtat! Högt innehåll av kostfiber och omega 3. Passar perfekt i
gröten eller på yoghurten. Ska helst mortlas eller mixas för att
man ska få i sig alla nyttigheter.
Fröveckans nyttiga recept:
Recept från tidigare temaveckor som
har frön i sig:
Shrikand (indisk efterrätt)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar