fredag 22 augusti 2014

Temavecka: Frön

 

Frön kan vara det nyttigaste som går att äta! Varför det då? Jo, varje litet frö innehåller alla de viktiga ämnen som behövs för att skapa en fullt utvecklad växt. Detta innebär att de ofta är fullproppade med proteiner, mineraler och vitaminer koncentrerat i ett litet område. Sen vi insåg hur nyttiga fröer är har vi försökt att alltid ha dessa fröer hemma och ofta strö dem över mat, mellanmål och efterrätter:

Solrosfrön: Proteinrika och fulla av nyttiga B-vitaminer, fetter och mineraler. Supergoda att rosta lätt i wookpannan och kanske blanda i en sallad eller ha på yoghurt!

Sesamfrön: Mineralrika och vitaminrika och godast av alla frön! En bra källa till kalcium och magnesium. Passar fint att mixa ner i smoothies och gör sig bra i grytor med kokosmjölk.

Pumpafrön: Hannas favoritfrön! Supernyttiga! Extrem mineralrika (innehåller tex mycket järn och kalcium), fiberrika, proteinrika, innehåller vitamin A och E, viktiga fettsyror och antioxidanter. Pumpafrön gör dig smart, stark, frisk och pigg! De är goda att strö både över mat och efterrätter!

Melonkärnor: Bästa alternativet till pinjenötter (billigare också), med andra ord en passande ingrediens i pesto och i sallader. Innehåller nyttiga fetter och är protein- och vitaminrika.

Linfrön: Håller igång magen och är bra för hjärtat! Högt innehåll av kostfiber och omega 3. Passar perfekt i gröten eller på yoghurten. Ska helst mortlas eller mixas för att man ska få i sig alla nyttigheter.


Fröveckans nyttiga recept:



Recept från tidigare temaveckor som har frön i sig:

Shrikand (indisk efterrätt)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar