tisdag 11 november 2014

Minitema Japan - Vegetarisk sushi

Japan är Lovisas absoluta favoritland och det var självklart att vi på hennes födelsedag skulle äta en lyxig trerättersmiddag med bland annat egengjord vegetarisk sushi!

Recept under "Minitema Japan":
* Vegetarisk sushi (se nedan)
* Omurice


 


Vegetarisk sushi:

Ingredienser:
250 g sushiris (det fungerar även med vanligt grötris)
1 tsk socker
1 tsk risvinäger (brukar finnas att köpa på samma ställe som sushiris, men det fungerar nog med någon annan sorts vinäger också)
2 ark nori (speciella sjögräsplattor som numera finns att köpa i många stora mataffärer)
1 avokado
1 msk sesamfrön
1 msk majonnäs
tomago-omelett (se nedan)

Gör så här:
1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen och blanda med socker och risvinäger.
2. Låt svalna ett tag och forma sedan till fina avlånga sushi-bollar, så kallade ”nigiri”.
3. Pynta dina nigiri med avokadoklyftor och tomago-omelett. Fäst dem med en remsa nori.
4. Rullarna, ”maki”, gör du genom att lägga ut ett helt ark nori, breda ut ett centimetertjockt lager ris och innehåll innan du rullar ihop det. Som innehåll valde vi lite majonnäs, sesamfrön och avocado (se bild).
5. När du gör dina maki, se till att spara en bit längst upp och längst ner på nori-arket där det inte ligger något ris. När du rullat ihop din rulle blöter du kanten med vatten så du kan ”tejpa” ihop rullen. Sen skär du fina skivor med en vass kniv.
6. Ät med japansk soja! (och eventuellt inlagd ingefära och wasabi om du gillar sånt!)

 




Tomago-omelett till sushi

Ingredienser:
2 ägg
1 msk socker
1 msk japansk soja
½ tsk risvinäger

Gör så här:
1. Vispa ihop ingredienserna och häll i en panna med lite olja. Stek på hög värme.
2. När omeletten börjar bli fast, rulla den till en plattare rulle men låt den ligga kvar i pannan ett tag till.
3. Ta upp rullen på en skärbräda och skär fina bitar. Låt svalna innan du använder dem som ”topping” på sushi.




Se nästa inlägg för Omurice och Grönt iste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar