Recept under "Minitema Japan":
* Vegetarisk sushi (se nedan)
* Omurice
Vegetarisk sushi:
Ingredienser:
250 g sushiris (det
fungerar även med vanligt grötris)
1 tsk socker
1 tsk risvinäger
(brukar finnas att köpa på samma ställe som sushiris, men det
fungerar nog med någon annan sorts vinäger också)
2 ark nori (speciella
sjögräsplattor som numera finns att köpa i många stora
mataffärer)
1 avokado
1 msk sesamfrön
1 msk majonnäs
tomago-omelett (se
nedan)
Gör så här:
1. Koka riset enligt
anvisningar på förpackningen och blanda med socker och risvinäger.
2. Låt svalna ett tag
och forma sedan till fina avlånga sushi-bollar, så kallade
”nigiri”.
3. Pynta dina nigiri
med avokadoklyftor och tomago-omelett. Fäst dem med en remsa nori.
4. Rullarna, ”maki”,
gör du genom att lägga ut ett helt ark nori, breda ut ett
centimetertjockt lager ris och innehåll innan du rullar ihop det.
Som innehåll valde vi lite majonnäs, sesamfrön och avocado (se
bild).
5. När du gör dina
maki, se till att spara en bit längst upp och längst ner på
nori-arket där det inte ligger något ris. När du rullat ihop din
rulle blöter du kanten med vatten så du kan ”tejpa” ihop
rullen. Sen skär du fina skivor med en vass kniv.
6. Ät med japansk
soja! (och eventuellt inlagd ingefära och wasabi om du gillar sånt!)
Tomago-omelett till
sushi
Ingredienser:
2 ägg
1 msk socker
1 msk japansk soja
½ tsk risvinäger
Gör så här:
1. Vispa ihop ingredienserna och häll i en panna med lite
olja. Stek på hög värme.
2. När omeletten börjar bli fast, rulla den till en plattare
rulle men låt den ligga kvar i pannan ett tag till.
3. Ta upp rullen på en skärbräda och skär fina bitar. Låt
svalna innan du använder dem som ”topping” på sushi.
Se nästa inlägg för Omurice och Grönt iste!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar