tisdag 11 november 2014

Minitema Meze

 

Meze är en tradition av smårätter som ätes runt medelhavet, särskilt i mellanöstern. Vi provade några riktigt goda meze-rätter och röror och bjöd ett födelsedagsbarn. En sån mysig kväll det blev! Och gudomligt gott! Aubergineröran "baba ganoush" är en stor favorit!

Recept under "Minitema Meze":
Hoummos med tahini
Baba ganoush (röra på ugnsstekt aubergine)
Mhamara (sötstark röra med paprika och frön)
Filodegsrullar med fetaost
(Filodegspaj med spenat och fetaost) - lagades första gången på Grekiska veckan, se här!





Hoummos med tahini

Ingredienser:
200 g kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk tahini
1 msk olivolja
1 msk matolja
salt och citron

Gör så här:
1. Koka kikärtorna några minuter i saltat vatten (även förkokta kikärtor blir godare i hoummos om de kokas så de blir mjukare och saltare).
2. Häll av vattnet ordentligt från kikärtorna. Mixa dem med färsk vitlök, tahini och oljor. Smaka av med salt och citron.
3. Ha i ännu mer tahini om du gillar smaken! Perfekt som tillbehör till all mat, som pålägg på mackan, som dip till fredagsmyset eller tillsammans med andra röror på en lyxig mezemiddag!


Baba ganoush (röra på ugnsstekt aubergine)

Ingredienser:
3 auberginer
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk tahini
1 msk spiskummin
citronsaft
salt

Gör så här:
1. Dela auberginerna på mitten, på längden och lägg i en ugnsform med skalet neråt. Skaften kan skäras bort. Stek ca 20 minuter på 250 grader.
2. Skala vitlöksklyftorna och lägg en på varje aubergin. Låt steka i ugnen ytterligare 10 minuter.
3. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur auberginhalvorna. Använd händerna och krama ur dem som disktrasor eller tryck dem mot ett durkslag.
4. Skala bort så mycket skal du kan. OBS: Det är svårt! Använd en vass kniv som hjälp.
4. Mixa aubergin med vitlök, olja, tahini och spiskummin. Smaka av med salt och citron. Ät med tunna pitabröd!


Mhamara (sötstark röra med paprika och frön)

Ingredienser:
3 röda paprikor
1 dl solrosfrön
1 msk olivolja
1 tsk socker
1 tsk chili
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt

Gör så här:
1. Dela och kärna ur paprikorna. Stek i ugn på 250 grader i 15 minuter tills skalen börjar bli svarta.
2. Lägg genast paprikahalvorna i en skål med en tallrik över. Låt svalna och dra sedan av skalen.
3. Mixa paprikor med frön, olja och kryddor tills det blir en krämig röra. Servera med tunna pitabröd och andra passande röror.


Filodegsrullar med fetaost

Ingredienser:
2 ägg
150 g äkta fetaost
Några ark filodeg
1 dl olivolja (minst!)

Gör så här:
1. Vispa ihop äggen och smula ner fetaosten. Häll i en varm stekpanna och stek någon minut under omrörning.
2. Klipp till filodegsark till bitar ca 2x2 dm.
3. Gör rullarna så här: Pensla olivolja på en bit i taget och lägg på varandra i tre lager. Klicka i lite äggröra och bred ut längst ner på filodegen. Vik in en botten och två sidor, ungefär 1-2 cm innan du rullar det till en rulle.
4. Lägg rullarna på en ugnsplåt, pensla på olivolja och stek i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
5. Ät och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar