Meze är en tradition av smårätter som ätes runt medelhavet, särskilt i mellanöstern. Vi provade några riktigt goda meze-rätter och röror och bjöd ett födelsedagsbarn. En sån mysig kväll det blev! Och gudomligt gott! Aubergineröran "baba ganoush" är en stor favorit!
Recept under "Minitema Meze":
Hoummos med tahini
Baba ganoush (röra på
ugnsstekt aubergine)
Mhamara (sötstark röra
med paprika och frön)
Filodegsrullar med
fetaost
(Filodegspaj med spenat
och fetaost) - lagades första gången på Grekiska veckan, se här!
Hoummos med tahini
Ingredienser:
200 g kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk tahini
1 msk olivolja
1 msk matolja
salt och citron
Gör så här:
1. Koka kikärtorna några minuter i saltat vatten (även förkokta kikärtor blir godare i hoummos om de kokas så de blir mjukare och saltare).
1. Koka kikärtorna några minuter i saltat vatten (även förkokta kikärtor blir godare i hoummos om de kokas så de blir mjukare och saltare).
2. Häll av vattnet
ordentligt från kikärtorna. Mixa dem med färsk vitlök, tahini och
oljor. Smaka av med salt och citron.
3. Ha i ännu mer
tahini om du gillar smaken! Perfekt som tillbehör till all mat, som
pålägg på mackan, som dip till fredagsmyset eller tillsammans med
andra röror på en lyxig mezemiddag!
Baba ganoush (röra
på ugnsstekt aubergine)
Ingredienser:
3 auberginer
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk tahini
1 msk spiskummin
citronsaft
salt
Gör så här:
1. Dela auberginerna på
mitten, på längden och lägg i en ugnsform med skalet neråt.
Skaften kan skäras bort. Stek ca 20 minuter på 250 grader.
2. Skala
vitlöksklyftorna och lägg en på varje aubergin. Låt steka i ugnen
ytterligare 10 minuter.
3. Pressa ut så mycket
vätska som möjligt ur auberginhalvorna. Använd händerna och krama
ur dem som disktrasor eller tryck dem mot ett durkslag.
4. Skala bort så
mycket skal du kan. OBS: Det är svårt! Använd en vass kniv som
hjälp.
4. Mixa aubergin med
vitlök, olja, tahini och spiskummin. Smaka av med salt och citron.
Ät med tunna pitabröd!
Mhamara (sötstark
röra med paprika och frön)
Ingredienser:
3 röda paprikor
1 dl solrosfrön
1 msk olivolja
1 tsk socker
1 tsk chili
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
Gör så här:
1. Dela och kärna ur
paprikorna. Stek i ugn på 250 grader i 15 minuter tills skalen
börjar bli svarta.
2. Lägg genast
paprikahalvorna i en skål med en tallrik över. Låt svalna och dra
sedan av skalen.
3. Mixa paprikor med
frön, olja och kryddor tills det blir en krämig röra. Servera med
tunna pitabröd och andra passande röror.
Filodegsrullar med
fetaost
Ingredienser:
2 ägg
150 g äkta fetaost
Några ark filodeg
1 dl olivolja (minst!)
Gör
så här:
1. Vispa ihop äggen
och smula ner fetaosten. Häll i en varm stekpanna och stek någon
minut under omrörning.
2. Klipp till
filodegsark till bitar ca 2x2 dm.
3. Gör rullarna så
här: Pensla olivolja på en bit i taget och lägg på varandra i tre
lager. Klicka i lite äggröra och bred ut längst ner på filodegen.
Vik in en botten och två sidor, ungefär 1-2 cm innan du rullar det
till en rulle.
4. Lägg rullarna på
en ugnsplåt, pensla på olivolja och stek i ugnen på 200 grader i
ca 10 minuter.
5. Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar