onsdag 2 juli 2014

Ängamat och änglamat

 

"Ängamat" kallas en soppa som är väldigt somrig, ljus och mild med färska grönsaker, gärna nyskördade. Den versionen vi gjorde gick mycket snabbt att göra. Efteråt åt vi en nostalgisk efterrätt för Lovisa: "Änglamat" som hon brukade få av sin farmor när hon var liten.

Ängamat

Ingredienser:
Grönsaker (tex några morötter, blomkål och sockerärtor)
Ett paket sojagrädde
En grönsaksbuljongtärning
Timjan (gärna färsk!)
Om man vill: 2 äggulor/en klick smör (annars är rätten vegansk)

Gör så här:
1. Koka grönsakerna i buljong i 10 minuter. (sugar snaps kan läggas i efter halva koktiden)
2. Häll i sojagrädde och koka upp. Strö över timjan.
3. Om du vill ha i äggulor för lite extra protein: vänta tills soppan varit ifrån plattan några minuter innan du rör i dem, så blir det inte så grumlig konsistens.
4. Ät! Gärna med bröd till. :)





Änglamat

Ingredienser: (till två portioner)

2 dl vispgrädde (eller sojavispgrädde)
3 digestivekex (eller andra kakor)
1/2 dl lingonsylt (eller annan sylt)
1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa grädden hårt!
2. Smula kexen smått!
3. Rör ihop allt och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar