Detta är det första av tre miniteman som vi har gjort och fler kommer det säkert bli! En helg bestämde vi oss för att bjuda hem en god vän som valt att äta LCHF (lite kolhydrater mycket fett) och vi ville laga något gott och lyxigt som både hon och vi ville äta. Resultatet blev en isländsk trerättersmiddag med fiskbomb och glaciärtårta - recept som jag lärt mig av min mamma som i sin tur lärt sig dem av en vän som kommer från Island.
Recept under "Minitema Island":
* Förrätt: Ägghalvor med avocadoröra
* Huvudrätt: Isländsk fiskbomb
* Efterrätt: Isländsk glaciärtårta
Förrätt:
Ägghalvor med röra på
avocado och skyr (isländsk yoghurt) toppad med räkor.
Huvudrätt:
Isländsk fiskbomb:
Ingredienser:
1 purjolök
10 champinjoner
400 g vit fisk i
tärningar
200 g mjukost/räkost
2 dl grädde
2 msk mjöl
100 g riven ost
1 tärning fiskbuljong (se till att den är sockerfri om du vill ha LCHF)
Gör så här:
1. Stek lök, svamp och
fisk. Krydda med peppar och salt.
2. Vispa ut mjölet i
grädden och häll i.
3. Ha i mjukost och
smula i fiskbuljong
4. Häll upp i en form
och strö ost över
5. Grädda i ugnen i 10
minuter. Klart! Vi serverade fiskbomben till en sallad på kål och squash, men det går lika bra att tex ha potatis till.
Efterrätt:
Isländsk
glaciärtårta:
Ingredienser:
4 ägg
200 g florsocker (kan uteslutas om du vill ha LCHF/sockerfritt)
200 g kokos
100 g smör
100 g blockchoklad (minst 70% kakao för LCHF)
4 ägg
200 g florsocker (kan uteslutas om du vill ha LCHF/sockerfritt)
200 g kokos
100 g smör
100 g blockchoklad (minst 70% kakao för LCHF)
3 dl grädde
Gör så här:
1. Börja i god tid med det översta lagret på
tårtan. Vispa grädden hårt. En vanlig rund tårtform väljs ut och
du lägger plastfolie i botten på denna. Se till att det inte blir
några veck i botten och häll på grädden. Detta ska stoppas i
frysen några timmar och frysa till en hård ”glaciär”.
2. Det understa lagret på tårtan är en
marängbotten och denna kan du göra först när grädden fryst så
pass att du kan ta loss den från formen (om du inte har två exakt
likadana formar du kan använda). Låt dock grädden ligga kvar i
frysen ett tag på plastfolien medan du gör resten. Skilj äggvitorna
från äggulorna och vispa äggvitorna hårt. Blanda ner kokosen och
140 g av florsockret. Häll i formen och grädda i ugnen på 150
grader ca 40 minuter. Låt svalna.
3. Mellanlagret
på tårtan är en tjock chokladkräm. Smöret ska vara i
rumstemperatur och blockchokladen smält när du blandar ihop det med
de fyra äggulorna och 60 g av florsockret. Chokladkrämen breds över
marängbotten. Detta kan nu stå ett tag i kylskåp, men inte för
länge.
4. Gör i ordning
tårtan precis innan den ska ätas genom att lägga den frysta
grädden på toppen och pudra lite kakao över!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar