tisdag 11 november 2014

Minitema Island (LCHF)

 

Detta är det första av tre miniteman som vi har gjort och fler kommer det säkert bli! En helg bestämde vi oss för att bjuda hem en god vän som valt att äta LCHF (lite kolhydrater mycket fett) och vi ville laga något gott och lyxigt som både hon och vi ville äta. Resultatet blev en isländsk trerättersmiddag med fiskbomb och glaciärtårta - recept som jag lärt mig av min mamma som i sin tur lärt sig dem av en vän som kommer från Island.

Recept under "Minitema Island":
* Förrätt: Ägghalvor med avocadoröra
* Huvudrätt: Isländsk fiskbomb
* Efterrätt: Isländsk glaciärtårta


 

Förrätt:
Ägghalvor med röra på avocado och skyr (isländsk yoghurt) toppad med räkor.



 

Huvudrätt: 

Isländsk fiskbomb:

Ingredienser:
1 purjolök
10 champinjoner
400 g vit fisk i tärningar
200 g mjukost/räkost
2 dl grädde
2 msk mjöl
100 g riven ost
1 tärning fiskbuljong (se till att den är sockerfri om du vill ha LCHF)

Gör så här:
1. Stek lök, svamp och fisk. Krydda med peppar och salt.
2. Vispa ut mjölet i grädden och häll i.
3. Ha i mjukost och smula i fiskbuljong
4. Häll upp i en form och strö ost över
5. Grädda i ugnen i 10 minuter. Klart! Vi serverade fiskbomben till en sallad på kål och squash, men det går lika bra att tex ha potatis till. 




Efterrätt:

Isländsk glaciärtårta:

Ingredienser:
4 ägg
200 g florsocker (kan uteslutas om du vill ha LCHF/sockerfritt)
200 g kokos
100 g smör
100 g blockchoklad (minst 70% kakao för LCHF)
3 dl grädde

Gör så här:
1. Börja i god tid med det översta lagret på tårtan. Vispa grädden hårt. En vanlig rund tårtform väljs ut och du lägger plastfolie i botten på denna. Se till att det inte blir några veck i botten och häll på grädden. Detta ska stoppas i frysen några timmar och frysa till en hård ”glaciär”.
2. Det understa lagret på tårtan är en marängbotten och denna kan du göra först när grädden fryst så pass att du kan ta loss den från formen (om du inte har två exakt likadana formar du kan använda). Låt dock grädden ligga kvar i frysen ett tag på plastfolien medan du gör resten. Skilj äggvitorna från äggulorna och vispa äggvitorna hårt. Blanda ner kokosen och 140 g av florsockret. Häll i formen och grädda i ugnen på 150 grader ca 40 minuter. Låt svalna.
3. Mellanlagret på tårtan är en tjock chokladkräm. Smöret ska vara i rumstemperatur och blockchokladen smält när du blandar ihop det med de fyra äggulorna och 60 g av florsockret. Chokladkrämen breds över marängbotten. Detta kan nu stå ett tag i kylskåp, men inte för länge.
4. Gör i ordning tårtan precis innan den ska ätas genom att lägga den frysta grädden på toppen och pudra lite kakao över!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar