lördag 5 juli 2014

Panerad fisk och stekta tomater

Färskpotatis är något av det somrigaste som går att äta, eller hur? Till färskpotatis ska man gärna ha någon fisk tycker jag. Provade att panera sejfiléer i majsmjöl, det blev ganska bra. De stekta tomaterna som panerats på samma sätt har fått inspiration från en rätt i filmen "Stekta gröna tomater" som vi såg häromdagen. (Rekommenderas starkt!)



Panerad fisk

Ingredienser:
Någon fiskfilé (undvik torsk pga risken för utfiske!)
Ett par dl vetemjöl
2 ägg
1 dl mjölk
Ett par dl majsmjöl (jag tog grovt, men fint är nog bättre)
1 tsk svart/vitpeppar
2 tsk salt

Gör så här:
1. Tina fisken och dela upp i lagom stora filé-bitar.
2. Gör i ordning tre skålar. En med vetemjöl. En med äggen som vispas upp i mjölken och kryddats med salt och peppar. Den sista med majsmjöl.
3. Doppa en fiskbit i taget i först i vetemjöl, sen i ägg och sist i majsmjöl.
4. Stek den panerade fisken i rejält med smör. Stek flera minuter på varje sida och kontrollera så att fisken är genomstekt innan du serverar den.
5. Ät med färskpotatis, grönsaker och kall sås (tex på gräddfil och gräslök eller med majonnäs och bostongurka eller med fetaost och chilisås... eller med alltihop på en gång!)




Stekta röda tomater

Ingredienser:
3 tomater
3 ägg
1 dl mjölk
Ett par dl mjöl
Ett par dl majsmjöl
3 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver/cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här:
1. Skär tomaterna i 1-cm-tjocka skivor
2. Gör i ordning tre skålar. En med vetemjöl. En med ägg vispad i mjölk och kryddats med salt, peppar och chili. Den sista med majsmjöl och paprikapulver.
3. Doppa tomatskivorna först i vetemjöl, sen i äggblandningen och sist i majsmjöl.
4. Stek ett par minuter på varje sida. Tomaterna ska vara slafsiga och saftiga inuti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar