söndag 6 juli 2014

Picknickpiroger

Här får ni ett recept på enkla picknickpiroger gjorda på färdig pizzadeg och med en god vegansk fyllning av mosad potatis, sojafärs och tomat! Potatisen gör dem matigare och lättare att göra, samtidigt som den drar åt sig av färs-tomat-såsen vilket gör att fyllningen håller sig saftig även efter att pirogerna varit frysta. :)



Dessa piroger gjordes till en fest och vi gjorde extra många för att ha i frysen till nödfalls-lunchlåda eller snabbpicknick. Idag åt vi pirogerna tillsammans med couscous-sallad (med kidneybönor, soltorkade tomater och oregano) och tzatziki med fetaost i! (hur gott som helst!)


Veganska picknickpiroger

Ingredienser:
(tyvärr inga mått, då det var länge sen vi gjorde detta, så ni får gissa er fram till hur mycket som är lagom! ;) )
Färdig pizzadeg (sån som köps i rullar)
Potatis
Lök
Vitlök
Sojafärs
Majs (fryst på påse)
Krossade tomater
Kryddor (tex några ordentliga nypor spiskummin, chili, paprikapulver och koriander)
Salt, citron och nåt starkare (gärna färsk jalapeño)


Gör så här:
1. Koka potatisen!
2. Steka lök, vitlök, sojafärs och kryddor i 10 minuter.
3. Rör ner majs och krossade tomater med färsen och låt puttra ihop minst 10 minuter.
4. Mosa potatisen (ganska grovt) och blanda ihop den med sojafärssåsen.
5. Smaka av röran med salt, citron och jalapeño tills den smakar bra!
6. Öppna upp paketen med pizzadeg, kavla ut så att de blir lite tunnare och skär ut fyrkanter.
7. Lägg en sked fyllning på varje fyrkant och vik ihop till trekanter. Doppa fingertoppen i vatten och dra längs med sidorna innan du viker in dem och trycker till för att stänga varje pirog.
8. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter eller tills degen ser gräddad ut!
9. Ät varm eller låt svalna. Pirogerna är goda både kalla och varma och passar utmärkt att frysa in!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar