fredag 1 augusti 2014

Bönburgare med "haricôts frites"



Ska det vara baljväxter så ska det! Här får ni ett recept på smaskiga hamburgare innehållandes bland annat kidneybönor och kalamataoliver. Och vad är det egentligen vi har som tillbehör? Jo stekta vaxbönor! Visst ser det ut som pommes? xD Vi kallar det "haricôts frites"!


Hamburgare på kidneybönor och oliver

Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar/paket kidneybönor
2 dl blandade oliver (vi hade hälften kalamata, hälften gröna oliver)
3 ägg (försökte göra utan först men det blev lite smuligt... med äggen blev det perfekt konsistens!)
1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1/2 tsk koriander
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här:
1. Hacka och stek lök och vitlök några minuter i matolja. (Varför känns det som alla bloggens recept börjar exakt så här? xD)
2. Mixa lök, bönor (häll av spadet!), oliver och kryddor i en mixer.
3. Häll smeten i pannan igen och låt puttra ihop i några minuter under omrörning så smeten blir tjockare.
4. Häll över smeten i en bunke, låt svalna något och rör sedan i äggen.
5. Hetta upp lite olja i pannan och klicka ner några biffar.
6. Stek ett par minuter på varje sida tills de ser fasta och fina ut.
7. Ät burgarna med bröd, tunna skivor av tomat, någon järnrik sallad (tex babyspenat) och någon god dressing (tex creme fraiche+chilisås+bostongurka).


Haricôts frites

Ingredienser:
200 g gula vaxbönor
1 tsk chili/cayennepeppar/etiopisk peppar
1 tsk salt
1/2 tsk socker

Gör så här:
1. Stek bönorna i olja (gärna någon centimeter djupt, men det behövs inte)
2. Ha i chili/peppar tidigt och salt+socker mot slutet
3. Bönorna är klara när de börjar få mörkare kanter och fortfarande är ganska krispiga i konsistensen!
4. Nu ska det ätas! Kanske vill du göra ännu mer snabbmat av det och doppa i lite chilisås?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar